top of page
Search

Riisin riemujuhla - täydellinen riisi

  • Writer: Zanni
    Zanni
  • Dec 15, 2023
  • 2 min read

Tässä blogitekstissä paljastan, kuinka loihtia riisistäsi taivaallisen herkullista ja ihanan irtonaista - sellaista, joka ei ole vain sivuroolissa, vaan tähti omassa oikeudessaan ruokapöydässä! 


(Resepti löytyy kirjoituksen lopusta!)




Riisivalintojen Värikäs Maailma


Jos haluat tanssia irtonaisen riisin iloista, valitse ehdottomasti pitkäjyväinen riisi. Itse suuntaan kohti itämaisia elintarvikekauppoja, joissa riisinvalikoima on kuin aarrearkku täynnä vaihtoehtoja.


Tällä hetkellä suosikkikulmuni löytyvät Anjumanin ja Mahmudin basmatiriisistä.


Riisin Rakkauslaulu


Mitä sitten tulee itse riisin valmistukseen?


Ensinnäkin, pese riisi kuin peset huolesi ennen kypsennystä. Anna sille spa-päivä ja huuhtele tärkkelys menemään. Kaada riisi isoon kulhoon, anna sille vettä ja pyöräyttele niin kuin maailman parasta salaattia. Vaihda vesi pesun aikana 4-5 kertaa. Lopputuloksena pitäisi olla kirkasta vettä ja riisi, joka hymyilee puhtaudesta.


Toinen taikurihetki ennen valmistusta: anna pestyn riisin loikoilla kylmässä vedessä noin 15-30 minuutin ajan.


Valitse kattilaksi sellainen, joka on iso ja laakea, kuin olisit maailmanluokan risottokokki. Keskiössä on myös keittiöliina tai leivinpaperi, mikä imee ylimääräisen kosteuden. Tee riisiin puulastanvarrella 5-10 reikää, jotta höyry pääsee seikkailemaan joka puolelle.


Puolivälin krouvi hetki: pienennä hellan lämpöä, jottei riisi pääse palamaan pohjaan.


Riisin Fiesta - Maustamisen Taika


Mausta keitinvesi reilulla suolalla, kuin heittäisit ripauksen taikapölyä. Huomaa, että ylimääräinen suola tekee vain tilaa makuelämyksille, kun riisi saa kylpylähoidon siivilöinnin aikana. Voit maustaa riisin halutessasi erilaisilla mausteilla ja yrteillä, kuten kurkumalla tai tuoreella tillillä.


Henkilökohtainen suosikkisäveleni riisin tanssiaisiin on sahrami! Sahrami tuottaa riisille paitsi upean värin, myös ihanan tuoksun ja herkullisen maun. Näistä mausten taikasanoista kerron vielä tarkemmin omassa postauksessa.


Viimeinen Soolo


Riisiä voi valmistaa monella eri tavalla, mutta näillä ohjeilla olet matkalla kohti täydellistä riisifiestaa! Ravistele keittiösi värikkäillä mauilla ja nauti jokaisesta riisin jyväsestä kuin se olisi pieni makumatka maailman ympäri! 🌈🍚✨



RESEPTI


Basmatiriisi (5 annosta)


Ainekset:


  • 5 dl basmatiriisiä

  • 2 litraa vettä

  • 1 rkl suolaa


Valmistusohjeet:



1.Mittaa ja Huuhtele: Aloita mittaamalla tarkasti 5 desilitraa laadukasta basmatiriisiä ja kaada se kulhoon.


Huuhtele riisi kylmällä vedellä, pyörittele sitä varovasti ja vaihda vesi useaan kertaan, kunnes se on täysin kirkasta.


Tämä poistaa ylimääräisen tärkkelyksen ja varmistaa, että riisistä tulee ihanan irtonaista.









2. Liota Riisiä: Huuhtelun jälkeen peitä riisi kylmällä vedellä ja anna sen liota noin 20-30 minuuttia.


Liottamisen ansiosta riisistä tulee entistäkin mehukkaampaa ja maistuvampaa.


3. Kiehauta Vesi: Laita laakea kattila liedelle ja kuumenna 2 litraa vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon huolella mitattu ruokalusikallinen suolaa.


Valuta ylimääräinen vesi liotetusta riisistä ja yhdistä se suolaveteen. Sekoita huolellisesti ja keitä keskilämmöllä 10-15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää ja saavuttanut miellyttävän napakan koostumuksen.



4.Siivilöi ja Hauduta: Siivilöi kypsä riisi ja kaada se takaisin kattilaan. Laske levyn tehoa/lämpötilaa reilusti.


Tee lastalla tai lusikan varrella reikiä riisiin, jotta höyry pääsee kiertämään ja varmistaa tasaisen kypsymisen.





 







Kiedo kattilan kansi keittiöliinaan ja sulje kansi tiiviisti. Anna riisin hautua vielä 10-15 minuuttia, jolloin se imee itseensä viimeisetkin maut ja saa täydellisen rakenteen.















Tarjoile ja Nauti: Kaada herkullinen riisi tarjoiluvadille ja ihastele sen kullankeltaista väriä ja ihanan tuoksuvaa koostumusta.


Tarjoa se esimerkiksi mausteisen kastikkeen tai tuoreiden yrttien kera.














Nauti tästä yksinkertaisesta, mutta taatusti herkullisesta riisin vamistutavasta, joka nostaa ruokasi uudelle tasolle!



Huomioithan, että riisi säilyy hyvänä useamman päivän valmistamisen jälkeen jääkaapissa.



Comments


© by zanniskitchen

bottom of page